Μια μοναδική φυσική κληρονομιά που «ζει» επί χιλιετία στα βουνά της Πίνδου μπαίνει πλέον στον δρόμο της προστασίας και της ανάδειξης.
Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ.), υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέθεσε την εκπόνηση μελέτης για την ανάδειξη του αρχαιότερου ζωντανού πεύκου στην Ελλάδα.
Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό Ρόμπολο (Pinus Heldreichii), με διάμετρο μεγαλύτερη των 2,30 μέτρων και ηλικία που εκτιμάται στα 1.075 χρόνια, σύμφωνα με τη μέθοδο της δενδροχρονολόγησης. Το δέντρο αυτό, τοποθετείται πλέον στη δεύτερη θέση ως το γηραιότερο πεύκο στην Ευρώπη.
Η μελέτη αφορά έργα ανάδειξης στην περιοχή όπου φύεται το ιστορικό δέντρο, η οποία εκτείνεται σε δύο περιφερειακές ενότητες: την κοινότητα Σαμαρίνας στην Π.Ε. Γρεβενών και την Τοπική Κοινότητα Αγίας Παρασκευής στην Π.Ε. Ιωαννίνων.
Για την έγκριση της μελέτης, το Δασαρχείο Κόνιτσας ζήτησε τη σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη της έκτασης, καθώς πρόκειται για δημοτική δασική περιοχή. Η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Κόνιτσας, προχώρησε ομόφωνα στην έγκριση της μελέτης και στην εξουσιοδότηση του Δημάρχου για όλες τις απαραίτητες ενέργειες.
Το εγχείρημα φιλοδοξεί να αναδείξει το δέντρο σε φυσικό μνημείο, ενισχύοντας τη βιοποικιλότητα, την επιστημονική έρευνα, αλλά και τον οικοτουρισμό στην ευρύτερη περιοχή.