Γιατί να πάω αυτή την εποχή
Ενδημικά, σπάνια και απειλούμενα είδη χλωρίδας καταγράφονται στον Εθνικό Δρυμό Βίκου – Αώου, στο κέντρο του οποίου δεσπόζει το φαράγγι του Βίκου. Σμήνη πουλιών πετούν πάνω από τα ποτάμια, ενώ στα δάση διαβιούν αρκούδες και αγριόγιδα.
Η φύση του Ζαγορίου ξυπνάει την άνοιξη, τα ποτάμια γεμίζουν νερό από τα χιόνια που λιώνουν και ο καλός καιρός (ούτε πολύ κρύο ούτε πολλή ζέστη) είναι σύμμαχος για δραστηριότητες και πεζοπορίες.
Πώς θα χαρώ τη φύση;
Μία από τις πιο συναρπαστικές πεζοπορικές διαδρομές στην Ελλάδα είναι η διάσχιση του φαραγγιού του Βίκου. Είναι ωστόσο απαιτητική, όχι τόσο λόγω της τεχνικής δυσκολίας της, όσο εξαιτίας της σωματικής αντοχής που απαιτεί.
Η πιο κλασική διαδρομή, που επιλέγουν οι περισσότεροι, είναι αυτή που ξεκινάει από το Μονοδένδρι και καταλήγει στο χωριό Βίκος (ή και αντίστροφα). Η συνολική απόσταση είναι 12,5 χλμ., αλλά έχει αρκετές υψομετρικές διαφορές και απότομες ανηφόρες. Για να την ολοκληρώσετε, χρειάζεται να έχετε καλή φυσική κατάσταση και να υπολογίσετε περίπου 5-7 ώρες, ανάλογα με τον ρυθμό πεζοπορίας και τα διαλείμματα.
Το μονοπάτι είναι σηματοδοτημένο και θα σας οδηγήσει σε διαφορετικά φυσικά τοπία, από τα κάθετα ασβεστολιθικά βράχια στην κοίτη του ποταμού μέχρι τα κατάφυτα σημεία του πυκνού δάσους ψηλότερα. Περισσότερα από 1.800 είδη φυτών απαντώνται στην περιοχή και θα συναντήσετε πολλά από αυτά μέσα στο φαράγγι.
Η πανίδα και η χλωρίδα του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου είναι λόγος για να ταξιδέψετε μέχρι το Ζαγόρι.
Μια άλλη φανταστική διαδρομή είναι η κατάβαση του Βοϊδομάτη. Μέσα από τη φουσκωτή βάρκα, στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου, θα δείτε αιωνόβια πλατάνια και τοξωτά γεφύρια και θα διασκεδάσετε στους μικρούς καταρράκτες. Έχετε υπόψη ότι τα νερά του ποταμού είναι πάντα πολύ κρύα, ακόμα και την άνοιξη. Η κατάβαση ξεκινάει από το γεφύρι της Αρίστης και τελειώνει μετά το γεφύρι της Κλειδωνιάς.
Κι αν έχω όρεξη για πιο πολλά χιλιόμετρα;
Το Ζαγόρι είναι παράδεισος για όσους αγαπούν τις διαδρομές με αυτοκίνητο. Απομακρυνθείτε από τα χωριά πέριξ του φαραγγιού και κατευθυνθείτε προς το Τσεπέλοβο και το Σκαμνέλι ή στο Ανατολικό Ζαγόρι, στο χωριό Βωβούσα, πύλη προς τη Βάλια Κάλντα, όπου θα δείτε και τον ποταμό Αώο.
Ενδιαφέρον έχει και η διαδρομή προς Κόνιτσα αλλά και ακόμα βορειότερα, προς τα χωριά του Γράμμου Πυρσόγιαννη, Βούρμπιανη και Κεφαλοχώρι.