Πρόκειται για ένα ξεχωριστό κομμάτι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ένα στενό πέρασμα, που σχηματίζουν οι πανύψηλες κάθετες βουνοπλαγιές της Οίτης και του Καλλιδρόμου. 

Ένα φαράγγι, που οδηγεί τα νερά της Ανατολικής Οίτης στο Σπερχειό ποταμό και μέσω αυτού στο Μαλιακό Κόλπο, δημιουργώντας έναν υγρότοπο τεράστιας οικολογικής σημασίας.

Ένα από τα πιο συγκλονιστικά τοπία στην Οίτη, συναντάται στο φαράγγι του Ασωπού, με το μεγαλείο της φύσης να κλέβει τις εντυπώσεις και το περίφημο Μονοπάτι των Σιδηροδρόμων, να προκαλεί δέος και θαυμασμό σε όποιον το αντικρίσει. 

Σε όλο το μήκος της διαδρομής το επιβλητικό τοπίο κερδίζει τις εντυπώσεις, με τις κάθετες και πολύ ψηλές βουνοπλαγιές της Οίτης και του Καλλιδρόμου να είναι γεμάτες με πλατάνια, ιτιές, δρυς, πουρνάρια και αρωματικά όπως η ρίγανη και οι μέντες.

Το διάσημο Μονοπάτι των Σιδηροδρόμων χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα και δημιουργήθηκε με σκοπό να διευκολύνει τη μεταφορά τόσο των υλικών, όσο και των εργατών που πραγματοποιούνταν με ζώα, οι οποίοι κατασκεύαζαν τη σιδηροδρομική γραμμή Κάτω Τιθορέας- Λιανοκλαδίου, γι’ αυτό και είναι γνωστό ως Μονοπάτι των Σιδηροδρόμων.

Το φαράγγι είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Στην έξοδο, στις παρυφές της Οίτης και του Καλλιδρόμου στην Νοτιοανατολική πλευρά της κοιλάδας του Σπερχειού, βρισκόταν η αρχαία Ηράκλεια (Τραχίνα), που ήταν μία από τις πέντε πόλεις στο Βασίλειο του Αχιλλέα. 

Στο κέντρο του Φαραγγιού, προς την πλευρά της Οίτης, δεσπόζει ο «Κούβελος», στην κορυφή του οποίου υπήρχε αρχαίος οικισμός. Ενδιαφέρουσα διαδρομή για τους επισκέπτες αποτελεί η διαδρομή, που ξεκινάει κάτω από τη σιδηροδρομική γέφυρα της Παπαδιάς και καταλήγει στη γέφυρα του Ασωπού, το τέλος του Φαραγγιού.

 Περιγραφή πορείας

Εξαιρετική διαδρομή σε όλο της το μήκος. Αξίζει να την κάνετε!

Στην αρχή η ανάβαση μέχρι το σταθμό των σιδηροδρομικών και μετά η επιστροφή μέσα από το ποτάμι του Ασωπού. Παιδευτήκαμε λίγο να βρούμε το μονοπάτι από τις γραμμές του τρένου, προς το ποτάμι. Η επιστροφή προς το σημείο έναρξης της πεζοπορίας ήταν κανονικότατη ποταμό-διάσχιση. Η διαδρομή σε αναγκάζει να περάσεις πολλές φορές μέσα από το νερό, το οποίο σημαίνει ότι τα παπούτσια σας σίγουρα θα βραχούν. Την περίοδο προς το τέλος Μαϊου, η ορμή του νερού ήταν ήπια.

Οπότε δεύτερο ζευγάρι παπούτσια να έχετε μαζί οπωσδήποτε!

Τέλος, μας ενημέρωσαν ντόπιοι πως παραβιάζουν και κλέβουν τα σταθμευμένα αυτοκίνητα που παρκάρουν στην εκκλησία, οπότε έπρεπε να παρκάρουμε και να ξεκινήσουμε λίγο πιο μακριά.

Έχουν κλέψει μέχρι και την καμπάνα της εκκλησίας!

Tips

Όπως σε όλα τα φαράγγια, έτσι και εδώ, πριν επιχειρήσετε τη διάσχιση, ρωτήστε τους ντόπιους ή τους τοπικούς συλλόγους για την κατάσταση του μονοπατιού. Οι φθινοπωρινές βροχές μπορεί να προκαλέσουν κατολισθήσεις, επηρεάζοντας τη βατότητα της διαδρομής. Το συνολικό μήκος είναι 4,5 χλμ. και η υψομετρική διαφορά 240 μ.

εάν κάνετε τη διαδρομή πήγαινε-έλα, θα ξεκινήσετε λίγο έξω από το χωριό Ηράκλεια, ακριβώς απέναντι από το εκκλησάκι. Εκεί συνήθως αφήνονται τα αυτοκίνητα. Όσοι διαθέτουν τζιπ μπορούν να συνεχίσουν στον κακοτράχαλο χωματόδρομο και να εισέλθουν στο μονοπάτι ψηλότερα (υπάρχει πινακίδα).

αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το τρένο, αναζητήστε το δρομολόγιο Τιθορέα-Λιανοκλάδι ή το ανάποδο. Στην πρώτη περίπτωση, θα δείτε την ιστορική γέφυρα του Γοργοποτάμου, στη δεύτερη εκείνη της Παπαδιάς, καθώς και το τούνελ του Μπράλου. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ζητήσετε από τον οδηγό να κάνει στάση στον σταθμό Ασωπού και από εκεί να ξεκινήσετε την πεζοπορία (στο σιδηροδρομικό φανάρι που θα δείτε, προσέξτε να βγείτε αριστερά στον χωματόδρομο, όπου είναι και οι σχετικές πινακίδες, ώστε να μην κινδυνεύσετε στις ράγες). Θα καταλήξετε λίγο έξω από την Ηράκλεια, όπου θα πρέπει να έχετε φροντίσει για τη μεταφορά σας. 

από τον σταθμό του Ασωπού μπορείτε να βγείτε στο όμορο χωριό Δελφίνο, να επιστρέψετε μέσα από το φαράγγι (ιδανικό για τους καλοκαιρινούς μήνες που η στάθμη του νερού είναι χαμηλή) ή να συνεχίσετε έως τη δημοφιλή Παύλιανη, περπατώντας επιπλέον δύο ώρες. 

μετά την πεζοπορία αξίζει να κάνετε μια βόλτα στον Μπράλο και στον γοητευτικό του σιδηροδρομικό σταθμό, στα βαγόνια του οποίου αναμένεται να οργανωθεί μουσείο. Πολύ κοντά είναι και η Γραβιά, γνωστή για το Χάνι της, στο οποίο έγινε η μεγάλη μάχη υπό τον Οδυσσέα Ανδρούτσο. Δεν σώζεται τίποτα πια από το κτίριο, αλλά στο σημείο όπου βρισκόταν έχει στηθεί μνημείο.

Με την υποστήριξη του Wikiloc