Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 12 χρόνια από μια ιστορική στιγμή για το χωριό μας αλλά και για τον σύλλογο μας.. τα εγκαίνια του ασφαλτοστρωμένου πλέον δρόμου στο πέρασμα του Μπάρου στις 6 Ιουλίου 2013.
Με αφορμή αυτό το σημαντικό γεγονός θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για το πώς φτάσαμε στο να αποτελεί το υψηλότερο ασφαλτοστρωμένο πέρασμα της χώρας, φτάνοντας τα 1.905 μέτρα υψόμετρο
Το Πέρασμα του Μπάρου, γνωστό και ως Αυχένας του Μπάρου, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ιστορικά ορεινά περάσματα της Ελλάδας που η ιστορία του χάνεται στο βάθος των αιώνων. Μοναδικής ομορφιάς και εξέχουσας τοπογραφικής θέσης. Βρίσκεται στην καρδιά της οροσειράς της Πίνδου, συνδέοντας τη Θεσσαλία με την Ήπειρο.
Μέχρι το 1912, το πέρασμα αυτό αποτελούσε τα ελληνοτουρκικά σύνορα, προσδίδοντάς του στρατηγική σημασία για τη μετακίνηση στρατευμάτων μεταξύ Ηπείρου και Θεσσαλίας .
Ένα σημείο εξαιρετικά δύσκολο και δύσβατο για εκείνα τα χρόνια που δεν ήταν στην μορφή που βρίσκεται τώρα. Ήταν ένα πέρασμα για τους αγωγιάτες που μετέφεραν εμπορεύματα και ανθρώπους μεταξύ των δυσπρόσιτων χωριών και για τους Καλαρρυτινούς κτηνοτρόφους που οδηγούσαν τα κοπάδια τους από τα χειμαδιά της Θεσσαλίας στα αλπικά βοσκοτόπια της Πίνδου για θερινή βοσκή .
Στη συνέχεια και περίπου το 1980, έγινε μια απλή διάνοιξη με μπουλντόζες από την τότε ΜΟΜΑ και έπειτα και για πολλά χρόνια ήταν ένας στενός χαλικόδρομος. Ένας δρόμος που στο πέρασμά του, κινδύνευαν οι κτηνοτρόφοι μαζί με τις οικογένειές τους και τα κοπάδια τους, το βιός τους. Ένας δρόμος που για τους χειμωνιάτικους μήνες και ως αργά την άνοιξη ήταν απροσπέλαστος, λόγω του χιονιού και των βράχων που έπεφταν.
Ένας δρόμος που ήταν η πρώτη αμαξωτή σύνδεση του χωριού μας με την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου μέχρι να τοποθετηθεί στην χαράδρα του Καλαρρύτικου ποταμού η κρεμαστή γέφυρα Bailey.
Ο Πανθεσσαλικός Σύλλογός Καλαρρυτινών «ΟΙ ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ» , από την ίδρυση του , σε συνεργασία με την εκάστοτε τοπική αυτοδιοίκηση του χωριού μας και τις τότε νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις του Ν. Τρικάλων και του Ν. Ιωαννίνων, με διαρκή αγώνα, πολύ κόπο και πολύ προσωπικό χρόνο των διοικητικών συμβουλίων του συλλόγου, είχε πάντα βασικό του μέλημα να κινητοποιείται προς κάθε αρμόδια υπηρεσία για τη συνεχή βελτίωση του δρόμου. Κάθε χρόνο την εποχή της άνοιξης , βασικό μέλημα του ήταν όσο το δυνατόν νωρίτερα και εφόσον το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες, η διάνοιξη του Μπάρου από χιόνια και βράχια για το πέρασμα των κοπαδιών και των οικογενειών των Καλαρρυτινών κτηνοτρόφων από τη Θεσσαλία. Βιοποριστικής σημασίας η διάνοιξη του δρόμου για να περάσουν οι κτηνοτρόφοι τα κοπάδια τους με χιλιάδες πρόβατα.
Αμέτρητα τα προβλήματα έως ότου καταφέρουμε να υλοποιηθεί το όνειρο όλων των Καλαρρυτινών από την Θεσσαλία, να ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος.
Με έντονη δραστηριοποίηση προς κάθε αρμόδιο πραγματοποιήθηκε το όνειρο μας.
Στις 6 Ιουλίου 2013 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του δρόμου με πρωτοβουλία του τότε ΔΣ του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Καλαρρυτινών 《ΟΙ ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ 》με πρόεδρο τον κ Σακογιάννη Απόστολο Apostolos Sakogiannis.
Παρευρέθησαν όσοι συνέβαλαν στο να ολοκληρωθεί το έργο αυτό μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες και παρά τις αντιδράσεις διάφορων παραγόντων.
Συνετέλεσαν λοιπόν στο έργο αυτό, ο κ. Καχριμάνης Αλέξανδρος πρώην Νομάρχης Ιωαννίνων και νυν Περιφερειάρχης Ηπείρου Alexandros Kahrimanis II, ο κ. Αγοραστός Κώστας πρώην Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο κ. Βλαχογιάννης Ηλίας πρώην Νομάρχης Ν. Τρικάλων και τότε βουλευτής, ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου και τελευταίος πρόεδρος της ιστορικής Κοινότητας Καλαρρυτών, κ. Χρήστος Κοταρέλας αλλά και οι υπηρεσιακοί παράγοντες και οι μηχανικοί των πρώην Νομαρχιών του Ν. Τρικάλων και του Ν. Ιωαννίνων.
Η ασφαλτόστρωση του δρόμου κατέστησε το πέρασμα προσβάσιμο για οχήματα , προσελκύοντας επισκέπτες που αναζητούν μοναδικές ορεινές διαδρομές . Κατά τους χειμερινούς μήνες, ο δρόμος συχνά κλείνει λόγω χιονοπτώσεων, αλλά την άνοιξη και το καλοκαίρι προσφέρει μια αξέχαστη εμπειρία οδήγησης μέσα από το εντυπωσιακό τοπίο της Πίνδου.
Κατά μήκος της διαδρομής, οι ταξιδιώτες μπορούν να απολαύσουν την εκπληκτική θέα στις κορυφές Περιστέρι (2.294 μ.) και Κακαρδίτσα (2.429 μ.) . Το τοπίο χαρακτηρίζεται από αλπικά λιβάδια, απότομες πλαγιές και εντυπωσιακές χαράδρες.
Το Πέρασμα του Μπάρου δεν είναι μόνο μια διαδρομή μέσα από την ορεινή Ελλάδα, αλλά και ένα ταξίδι στην ιστορία, τον πολιτισμό και την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της Πίνδου.
Ο Μπάρος, δεν είναι απλά ένας δρόμος. Είναι ένα ζωντανό μνημείο της ορεινής Ελλάδας, και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.
Ένας τόπος όπου το παρελθόν συναντά το παρόν, όπου η ανθρώπινη ιστορία συνυφαίνεται με τη φυσική ομορφιά. Είναι ένα πέρασμα που πρέπει να διασχίσει κανείς τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του – αν και, όπως θα διαπιστώσει κανείς, μία φορά δεν είναι αρκετή για να χορτάσεις αυτό το προικισμένο με ατελείωτη ομορφιά τοπίο.