Αν αναζητάτε δροσιά και φυσική ομορφιά το καλοκαίρι στην Ελλάδα, υπάρχουν περιοχές που ξεχωρίζουν για το πιο ήπιο κλίμα τους, τα δάση, τα ποτάμια ή το υψόμετρο.

Αυτές είναι οι 10 πιο δροσερές περιοχές για καλοκαιρινές διακοπές:

1. Ζαγοροχώρια – Ήπειρος

Τα Ζαγοροχώρια είναι χτισμένα σε αρκετό υψόμετρο, τριγυρισμένα από πλούσια βλάστηση, κοντά στον Βοϊδομάτη ποταμό και τη χαράδρα του Βίκου. Τι προσφέρουν: Απίθανα πέτρινα χωριά, πεζοπορίες, ποταμούς για βουτιές, θαυμάσια βουνά για ορειβασία.
Δραστηριότητες: Rafting, hiking, παραδοσιακή γαστρονομία, βόλτες στα δάση.

2. Πήλιο – Μαγνησία

Το βουνό είναι σκεπασμένο με πυκνά δάση με οξιές και βελανιδιές, λόγω προσανατολισμού δέχεται συνεχώς δροσερούς βόρειους ανέμους. Και βέβαια συνδυάζει βουνό και θάλασσα για βουτιές. Τι προσφέρει: Παραδοσιακά χωριά όπως η Τσαγκαράδα, η Πορταριά, οι Μηλιές, η Μακρινίτσα, η Βυζίτσα, η Ζαγορά κλπ, παραλίες με πλούσια σκιά (όπως ο Μυλοπόταμος και η Φακίστρα).
Ιδανικό για: Ζευγάρια, οικογένειες και φυσιολάτρες.

3. Καλάβρυτα – Αχαΐα

Τα Καλάβρυτα βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο (~750 μ.) και περιβάλλονται από ψηλά βουνά (Χελμός, Ζήρεια, Ερύμανθος) και πολλά έλατα. Τι προσφέρει: Βόλτα με τον Οδοντωτό σιδηρόδρομο, επίσκεψη στα σπήλαια των Λιμνών, ιστορικά μοναστήρια, πεζοπορίες στο Χελμό, τοπική γαστρονομία και οινοτουρισμό.
Κοντινές δροσερές αποδράσεις: Ποταμός Λάδωνας και τεχνητή λίμνη Τσιβλού.

4. Σαμαρίνα / Γρεβενά

Η Σαμαρίνα είναι το πιο ορεινό χωριό της Ελλάδας (1.400 μ.), σε περιοχή με πλούσια βλάστηση κοντά στα Αλπικά λιβάδια του Σμόλικα.

Τι προσφέρει: Απόλυτη ηρεμία, μεγάλα απάτητα δάση, άγρια φύση, επαφή με τη ζωή των Βλάχων ποιμένων της Πίνδου.
Ιδανικό για: Πεζοπορίες και χαλάρωση μακριά από τουρισμό, παραδοσιακή γαστρονομία, πανηγύρια και γιορτές του καλοκαιριού.

5. Καρίταινα / Ορεινή Αρκαδία

Η Καρίταινα είναι χτισμένη σε ορεινή περιοχή της Αρκαδίας όπου επικρατούν δροσερά ρεύματα αέρα και ολόγυρα κυλάνε μεγάλα ποτάμια όπως ο Λούσιος και ο Αλφειός. Συν τα πυκνά δάση που απλώνονται παντού. Τι προσφέρει: Παραδοσιακή πέτρινη αρχιτεκτονική, rafting στον Λούσιο, ιστορικά μοναστήρια, ένα θεαματικό κάστρο των Φράγκων και σπουδαία ατμόσφαιρα.
Ιδανικό για: Συνδυασμό δροσερών διακοπών και πολιτιστικής εμπειρίας.

6. Παρνασσός – Στερεά Ελλάδα

Ο εθνικός δρυμός Παρνασσού έχει πλούσια ελατοδάση και υψόμετρα πάνω από 1.000 μ. Τι προσφέρει: Όμορφα χωριά όπως η Αράχωβα (πιο ήσυχη το καλοκαίρι), η Αγόριανη, οι Δελφοί, το Πολύδροσο, το Χρισό κλπ, ρεματιές, καταρράκτες και αρχαία μονοπάτια.
Δραστηριότητες: Επίσκεψη στους Δελφούς και στα μουσεία, hiking, φυσιολατρικές εξορμήσεις, τοπική κουζίνα.

7. Βάλια Κάλντα – Πίνδος (Γρεβενά – Ιωάννινα)

Από τις πιο κρύες και υγρές περιοχές της χώρας, με αλπικό μικροκλίμα. Βρίσκεται στην ορεινή καρδιά της Βόρειας Πίνδου. Τι προσφέρει: Παρθένο δάσος, άγρια φύση, ποτάμια, γεφύρια, σημαντικούς βιοτόπους για πουλιά, ζώα και φυτά.
Ιδανικό για: Περιπέτεια, φυσιολάτρες, σπορ του βουνού, οδήγηση 4Χ4.

8. Λίμνη Πλαστήρα – Θεσσαλία

Η τεχνητή λίμνη που βρίσκεται σε 800 μ. υψόμετρο και τα γύρω βουνά των Αγράφων δημιουργούν ευχάριστο μικροκλίμα, με άφθονη δροσιά όλο το καλοκαίρι. Τι προσφέρει: Κολύμπι, κανό, ποδηλασία, βόλτες με άλογα, βουνίσια χωριά, δάση και υπέροχη θέα.
Ιδανικό για: Οικογένειες, ζευγάρια και για ξεκούραση με θέα τη λίμνη και το βουνό.

9. Ροδόπη – Θράκη

Τα βουνά της Ροδόπης έχουν πυκνά δάση και πολλά νερά, ειδικά στα Πομακοχώρια ή στα βουνά βόρεια της Κομοτηνής.
Τι προσφέρει: Απομονωμένα παραδοσιακά χωριά, μονοπάτια, καταρράκτες και οικοτουρισμό.
Ιδανικό για: Απόλυτη ησυχία και εναλλακτικές εμπειρίες μακριά από μαζικό τουρισμό.

10. Άγιος Αθανάσιος – Καϊμακτσαλάν (Πέλλα)

Βρίσκεται στα 1.200 μέτρα, στις πλαγιές του τρίτου ψηλότερου βουνού της Ελλάδας. Τι προσφέρει: Πέτρινα σπίτια, ωραία τοπία, ψύχρα ακόμα και τον Ιούλιο.

Κοντινές εξορμήσεις: Λουτρά Πόζαρ για θερμά και κρύα λουτρά στη φύση, Έδεσσα, κάμπος Αριδαίας.

ieidiseis.gr