Εάν ψάχνεσαι για μια πραγματική περιπέτεια, εδώ σου παρουσιάζουμε πως μπορείς να περάσεις από τον τοίχο αναρρίχησης στο σκαρφάλωμα στα βράχια.
Στην Ελλάδα έχουμε την τύχη να μας περιτριγυρίζουν βράχια και μάλιστα με κορυφαία αναρριχητικά πεδία.
Αλλά πως θα ξεκινήσεις;
Πιθανόν η μετάβαση στο άγνωστο είναι αυτή που κρατά πολύ κόσμο μακριά από τα βράχια, στερώντας τους την ευκαιρία να ζήσουν αυτή την διαφορετική περιπέτεια.
Αυτές είναι οι οκτώ βασικές του συμβουλές:
1. Ξεκίνησε με top rope
Τίποτα δεν συγκρίνεται με την αίσθηση σκαρφαλώματος στην ύπαιθρο
Οι περισσότεροι που σκαρφαλώνουν σε τοίχους αναρρίχησης είναι εξοικειωμένοι με το σκαρφάλωμα με σχοινί από πάνω (top rope) όπου δηλαδή ο αναρριχητής δένεται σε ένα σχοινί το οποίο περνά από το ρελέ στην κορυφή της διαδρομής και καταλήγει στα χέρια του αναρριχητή που τον ασφαλίζει. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για το ξεκίνημα καθώς δεν υπάρχει φόβος και ανασφάλεια.
Tο ξεκίνημα πρέπει να γίνει μαζί με έναν έμπειρο αναρριχητή ή κάποιον οδηγό βουνού και να μην διστάσετε να αφιερώσετε μια ολόκληρη ημέρα στο σκαρφάλωμα με σχοινί από πάνω.
2. Συνέχισε κλιπάροντας στα γκολό
Η αναρρίχηση στην πίστα δεν έχει πάντα τα ίδια στοιχεία με αυτή στον βράχο Εάν η αναρρίχηση top rope σου άνοιξε την όρεξη για περισσότερο σκαρφάλωμα στα βράχια, τότε είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα, δηλαδή την αναρρίχηση επικεφαλής όπου πρέπει να περνάς εσύ τα σετάκια στις σταθερές ασφάλειες -οι οποίες έχουν τοποθετηθεί πάνω στο βράχο από αυτόν που έχει ανοίξει την διαδρομή- και το σχοινί από τα καραμπίνερ. Επίσης πρέπει να μάθεις τι πρέπει να κάνεις όταν φτάσεις στο ρελέ (είτε είναι ανοικτού τύπου είτε κλειστού) και γενικά πως να χειρίζεσαι τα σχοινιά. Το πιθανότερο είναι ότι έχεις δουλέψει πολλά από αυτά στον τοίχο αναρρίχησης και απλά πρέπει να προσαρμοστείς στο ανοιχτό περιβάλλον.
“Εάν επιθυμείς να βελτιωθείς και να προοδεύσεις θα πρέπει να σκαρφαλώσεις ως επικεφαλής -κάτι που θα μάθεις με απόλυτη ασφάλεια με έναν εκπαιδευτή,” “Εάν μάλιστα είσαι αρκετά δυνατός και σκαρφαλώνεις βαθμολογίες πάνω από 6b τότε θα βρεις πάρα πολλά πεδία στην χώρα σας όπου μπορείς να μάθεις το σωστό κλιπάρισμα και χρήση του εξοπλισμού”.
3. Διάβασε τον βράχο
Αντίθετα με τις τεχνητές πίστες, στα βράχια δεν υπάρχουν πάντα πιασίματα
Όταν έχεις κατακτήσει τους κανόνες ασφάλειας και την σωστή χρήση του σχοινιού τότε έχει έρθει η ώρα να γνωρίσεις την ουσιαστική διαφορά της αναρρίχησης στο γυμναστήριο με το σκαρφάλωμα στα βράχια. “Η βασική τους διαφορά είναι ότι στο βράχο δεν υπάρχουν ξεκάθαρα πιασίματα και πατήματα (με χρώματα όπως στο τοίχο), οπότε θα πρέπει να μάθεις να διαβάζεις το ανάγλυφο του βράχου. Να σε ενημερώσουμε μάλιστα ότι είναι αρκετά δύσκολο και μπορείς να το κατακτήσεις μόνο με εμπειρία, δηλαδή με πολλά μέτρα σκαρφάλωμα”
Το θετικό είναι ότι η προπόνηση που έχεις κάνει στον τοίχο αναρρίχησης δεν θα πάει χαμένη. Η τεχνική και η δύναμη που έχεις εξελίξει στο γυμναστήριο μεταφέρεται εύκολα και στα βράχια, απλά πρώτα θα πρέπει να μάθεις να διαβάζεις τις κινήσεις, τα πιασίματα και τα πατήματα που υπάρχουν στο βράχο”.
4. Εμπιστοσύνη στα πόδια σου
Το πρώτο πράγμα που θα συνειδητοποιήσεις από τις εύκολες διαδρομές με τις οποίες θα ξεκινήσεις το σκαρφάλωμα στα βράχια, είναι ότι απαιτούν πολύ δουλειά από τα πόδια σου. “Στα βράχια συνήθως τα πιασίματα είναι μικρότερα οπότε χρειάζεται σωστή τεχνική στο πάτημα των ποδιών για να προωθηθείς και ειδικά στις διαδρομές χαμηλής δυσκολίας. Στην πίστα μπορεί να έχουμε εξοικειωθεί με διαδρομές σε μεγάλες αρνητικές κλίσεις και με καλά πιασίματα, κάτι όμως που δεν συναντάμε συχνά στα βράχια”
Η εμπιστοσύνη στα πατήματα σου είναι το κλειδί της επιτυχίας στο βράχο. Πραγματικά πολλοί αναρριχητές που έχουν σκαρφαλώσει αρκετά στην πίστα τα βρίσκουν δύσκολα με τα πολύ μικρά πατήματα, αλλά και την εμπιστοσύνη στις τριβές του παπουτσιού. Απλά πρέπει να αλλάξει ο τρόπος σκέψης σου ώστε να αρχίσεις να εμπιστεύεσαι αυτά τα πατήματα και να ρίχνεις όλο και περισσότερο βάρος σε αυτά. Η χρήση φλατ παπουτσιών σίγουρα θα σε βοηθήσει.
5. Ετοιμάσου για πολύ σκαρφάλωμα
Πάρε τα πράγματα σου και τόλμησε να ταξιδέψεις μακριά
Στην αναρρίχηση βράχου πρόκειται να περάσεις μια ολόκληρη μέρα στη φύση και όχι να κάνεις ένα session προπόνησης 2-3 ώρων όπως έχεις συνηθίσει. “Συνήθως οι αναρριχητικές διαδρομές βράχου είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που υπάρχουν στις κλειστές πίστες, οπότε η αντοχή και η διάρκεια παίζουν σημαντικό ρόλο, όπως και η ψυχολογία καθώς πρέπει να εμπιστευτείς μικρότερα πατήματα και πιασίματα που δεν φαίνονται καν. Επίσης έχεις και άλλα στοιχεία που σε επηρρεάζουν όπως είναι ο καιρός και το γεγονός ότι αισθάνεσαι πιο απομονωμένος,”μάλιστα παίρνουμε μαζί μας περισσότερο νερό και φαγητό απ' όσο υπολογίζουμε. Επίσης πρέπει να προσέχουμε περισσότερο τις αφές μας καθώς μερικές φορές τα βράχια είναι πολύ κοφτερά.
6. Σκαρφάλωσε με μυαλό
Ασκήσεις αναπνοής θα σε βοηθήσουν σε δύσκολες καταστάσεις Είναι εύκολο να αισθανθούμε στα βράχια που σκαρφαλώνουμε ευάλωτοι και πιο εκτεθειμένοι και ειδικά σε ψηλές διαδρομές. Ακόμη και αυτοί που είναι εξοικειωμένοι με τα ύψη μπορεί να βρεθούν με σύνδρομο “Elvis leg” (τρεμάμενο πόδι) ή να τρομοκρατηθούν με μια μικρή πτώση. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό σύμφωνα “Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξεις τον φόβο σου -και όχι να τον τιθασεύσεις- μας έρχεται από τον Βρετανό αναρριχητή Hazel Findley -ο ποίος μας λέει ότι πρώτα πρέπει να σταθεροποιήσουμε την αναπνοή μας- κάτι που μπορείς να πετύχεις με βαθιές ανάσες ή ασκήσεις yoga. H προσεκτική αναρρίχηση μπορεί να βοηθήσει.
7. Φοράτε πάντα κράνος
Προσοχή στα βράχια είναι πιο εύκολο να πάει κάτι στραβά απ' ότι στην πίστα
Όταν σκαρφαλώνουμε σε έναν τοίχο αναρρίχησης συνήθως κάποιος έχει φροντίσει για τις προδιαγραφές ασφάλειας, αυτό όμως δεν συμβαίνει στα βράχια : “Πρώτα απ' όλα στα βράχια πρέπει να πηγαίνετε με άτομα που γνωρίζουν ακριβώς τι κάνουν. Όχι ότι θα εξαλειφθούν οι κίνδυνοι, αλλά θα έχουμε την γνώση και επ' αυτού λοιπόν σας προτείνω να φοράτε πάντοτε κράνος είτε σκαρφαλώνετε είτε ασφαλίζετε. Πάντα υπάρχει η περίπτωση να μας γλιστρήσει απρόσμενα ένα πόδι, όπως είναι πιθανόν να πέσει μια πέτρα ή να γλιστρήσει ένα σετάκι από τον αναρριχητή που σκαρφαλώνει.”
8. Άρχισε να ονειρεύεσαι
Στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα έχουμε κορυφαίους προορισμούς Όταν κατακτήσεις όλα τα παραπάνω μέσω της sport αναρρίχησης βράχου (διαδρομές με πυκνές σταθερές ασφάλειες) και έχεις βελτιώσει την τεχνική σου στην αναρρίχηση βράχου έχεις το δικαίωμα να ονειρεύεσαι ψηλότερες και πιο περιπετειώδεις διαδρομές. Μπορείς να δοκιμάσεις trad διαδρομές (όπου πρέπει να βάλεις εσύ τις ασφάλειες) ή να σκαρφαλώσεις επικές διαδρομές πολλαπλών σχοινιών στις Άλπεις ή στην χώρα μας. Επίσης μπορείς να κυνηγήσεις υψηλές βαθμολογίες και διαδρομές που έχουν γράψει ιστορία. Οπότε συνέχισε να σκαρφαλώνεις με πάθος και το σίγουρο είναι ότι θα ανταμειφθείς με υπέροχες εικόνες που θα θυμάσαι μια ζωή.